Teach Play Love Inspire

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου!

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ετοιμασίες κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Υποχρεώσεις- Δικαιώματα- Ρόλος γονέων- Σχέσεις γονέων με τους νηπιαγωγούς!

Υποχρεώσεις- Δικαιώματα- Ρόλος γονέων- Σχέσεις γονέων με τους νηπιαγωγούς

  Φυσικοί κηδεμόνες των νηπίων είναι ο πατέρας και η μητέρα τους. Αυτοί είναι κηδεμόνες και προστάτες των νηπίων, εφόσον ζουν και κατοικούν στην ίδια πόλη που βρίσκεται το νηπ/γείο. Διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι  με έγγραφη δήλωση  τον κηδεμόνα του νηπίου. Σε περίπτωση απώλειας των φυσικών κηδεμόνων ή αμφισβήτησης του φυσικού κηδεμόνα, αυτός ορίζεται από το δικαστήριο.

Υποχρεώσεις Δικαιώματα γονέων

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες προσέρχονται μαζί με τα παιδιά τους για να τα εγγράψουν στο νηπ/γείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις προς το νηπ/γείο που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή, επικοινωνούν συχνά με την/τον προϊστάμενο και τον/τους εκπαιδευτικούς του τμήματος που έχει εγγραφεί, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των νηπίων, ενημερώνουν υπεύθυνα το νηπ/γείο για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τα νήπια και επηρεάζουν την συμπεριφορά τους στο νηπ/γείο. Οτιδήποτε σχετικό γνωρίζουν ή προσέχουν, το γνωστοποιούν στην/ον προϊστάμενο και τους νηπ/γούς ώστε να επιτυγχάνεται η συνεργασία οικογένειας και νηπ/γείου με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση των διαφόρων καταστάσεων.
Οι γονείς και κηδεμόνες  υποχρεούνται να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του νηπ/γείου. Έτσι  υποχρεούνται να μην αργούν συστηματικά το πρωί και να φτάνουν στο νηπ/γείο δέκα λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου, για να τα παραλάβουν. Επίσης είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των νηπίων. Η φοίτηση των νηπίων είναι υποχρεωτική, γι αυτό είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι χωρίς λόγο απουσίες των νηπίων. Αλλά και για τα προνήπια, που η φοίτησή τους δεν είναι υποχρεωτική ισχύουν τα παραπάνω για να μπορούν να παρακολουθούν  τη ροή του προγράμματος και να μην υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής μετά την απουσία τους.
Σε περίπτωση απουσίας των νηπίων οι γονείς υποχρεούνται να ενημερώνουν (τηλεφωνικά) την/ον νηπ/γό  για την αιτία της απουσίας τους.
Για τη συμμετοχή του νηπίου σε ορισμένες εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. Αυτή η συνεργασία εμπεριέχει σημαντική ευθύνη και πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Ο γονέας-κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το νήπιο, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το νηπ/γείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του νηπίου στο νηπ/γείο, βοηθώντας το έργο της/ου νηπ/γού.

Συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι γονείς έχουν την υποχρέωση για την ασφάλεια των παιδιών τους:
*      Να ενημερώνουν από την αρχή της χρονιάς τους νηπ/γούς για τυχόν ευαισθησίες,  αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες των παιδιών τους

*      Να ενημερώνουν τους νηπ/γούς για τυχόν προβλήματα υγείας του νηπίου κυρίως όταν είναι μεταδοτικά

*      Να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά όταν αρρωσταίνουν και να επιστρέφουν στο νηπ/γείο 2 μέρες  μετά την ίασή τους.  

*      Να ελέγχουν τακτικά τα παιδιά τους για ψείρες και άλλα παράσιτα και να ενημερώνουν την/ο νηπ/γό για την κατάσταση των παιδιών τους ώστε να ενημερώσουν και αυτοί με τη σειρά τους όλους τους γονείς των νηπίων.

*      Να φροντίζουν ώστε τα νήπια να ντύνονται με άνετα και απλά ρούχα και παπούτσια χωρίς κουμπιά, φερμουάρ, τιράντες και κορδόνια ώστε να μπορούν τα νήπια να αυτοεξυπηρετούνται.

*      Σε περίπτωση ιδιαιτεροτήτων ή δυσκολιών των νηπίων οι γονείς οφείλουν να συνεργάζονται με τους νηπ/γούς μέσα στην αίθουσα και να απαιτούν την παρουσία ειδικού βοηθητικού προσωπικού εφόσον επιτραπεί και εγκριθεί από τους νηπ/γούς.

*      Οφείλουν να ενημερώνονται και να συνεργάζονται με τους νηπ/γούς τακτικά για γενικά θέματα και θέματα λειτουργίας του νηπ/γείου, αλλά και έκτακτα όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα.


*      Οφείλουν να συζητάνε με τους νηπ/γούς για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από κοινού ώστε να κατανοούν και να συγκρίνουν  την συμπεριφορά του παιδιού σε διαφορετικά πλαίσια.

*      Οφείλουν να παραβρίσκονται στις συναντήσεις γονέων που οργανώνονται από τις/ους νηπ/γούς   κατά τη διάρκεια της χρονιάς, να απαντούν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόοδο των νηπίων έξω από χώρο του νηπ/γείου.


*      Οφείλουν να θέτουν κοινούς στόχους με τους νηπ/γούς για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα όχι μόνο στην επίδιση αλλά και στην προσαρμογή και την συμπεριφορά τους.


Η συνεργασία του νηπ/γείου με την οικογένεια θα πρέπει να επικεντρώνεται τουλάχιστον στα παρακάτω σημεία:
*      Τακτική επικοινωνία μεταξύ νηπ/γών και γονέων ώστε να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση αναμεταξύ τους και να επιτυγχάνεται  η αμοιβαία επικοινωνία.

*      Δικαίωμα πρόσβασης των γονέων σε όλες τις πληροφορίες που τηρούνται από το νηπ/γείο και αφορούν το παιδί τους


*      Συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών τους στο σπίτι με τον τρόπο που τους συμβουλεύουν οι νηπ/γοί

*      Ανταπόκριση σε προσκλήσεις για συμμετοχή των γονέων σε δραστηριότητες του νηπ/γείου


*      Συμμετοχή των γονέων σε λήψη αποφάσεων που αφορούν την λειτουργία του νηπ/γείου

*      Αλληλοσεβασμός μεταξύ γονέων, νηπ/γών και νηπίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης